HET BOEK

De teksten op deze website zijn gebaseerd op het boek 'Krijgslessen voor managers. Leiderschap in tijden van onzekerheid en snelle verandering'. Dit boek is  gebaseerd op mijn boek 'Auftragstaktik en het Pruisische/Duitse leger 1850 - 1945'. Terwijl dat boek vooral ingaat op de militair historische gebeurtenissen en de organisatorische achtergrond van de betrokken organisaties, gaat Krijgslessen in op de lessen die we kunnen leren van militaire organisaties.

 

Ik heb bij het schrijven van Krijgslessen me aan de ene kant breed georiënteerd, aan de andere kant ontkwam ik er niet aan om Auftragstaktik een dragend onderdeel van het boek te laten zijn. Dit door de Pruisen ontwikkelde besturingsconcept met decentrale besluitvorming is niet alleen superieur aan dat van de Amerikanen en Britten gebleken, het was ook contentieus uitgewerkt in de breedte en diepte van de organisatie. En het is het besturingsconcept waarin tijdens hun diensttijd meer dan 80 miljoen Duitsers sinds 1850 zijn getraind. Dat verklaart wellicht ook het succes van hun economie. 

 

De Britten hadden zeer gefragmenteerde opvattingen over het management en organisatie van hun leger, de Amerikanen kozen na het eerste treffen met de Duitsers voor een centralistische aansturing. Britse en Amerikaanse schrijvers zijn zeer kritisch over het functioneren van hun eigen legerorganisaties. Zo concludeert Paul Fussell dat 'While drawing up tables of organisation and elementary guides to tactics the higher echelons appear to have neglected a sufficient study of actual human behaviour”. En dat terwijl de Duitsers zoveel waarde hechtten aan de psycho-logische en sociologische dimensies van organisaties. Michael Doubler stelt dat: “Although the replacement system made good bureaucratic sense and promoted efficient management, it is hard to imagine a system that is more detrimental to the individual soldier’s discipline, morale and training”. Oftewel, een goed stukje bureaucratie, maar de mensen gaan er onderdoor.

 

De strijd om het Hürtgenwoud najaar 1944 wordt door velen gezien als de melt down van het Amerikaanse leger: “This hideous battleground illustrated all at one time the deficiencies in the American system of troop replacements, the insufficiencies of American troop training, the failure of American divisional leadership, the innocence or ignorance of large unit tactics by corps and army commanders, supply and imagination failure resulting in the absence of appropriate cold weather uniforms and unjustified staff optimism, the result of basing decision making on rear echelon map study and rumours instead of actual visits to division, not to mention battalion, fronts". 

 

Rommel had de volgende opvattingen over de Britten: “Deze brigade (de Britse brigade bij Got el Ualab tijdens operatie Theseus - JJB) was het levende voorbeeld van de sterke en zwakke kanten van de Britse soldaat. Uitzonderlijke moed en doorzettingsvermogen werden gecombineerd met een ongekende starheid op het terrein van snelheid en flexibiliteit” De Britse Airmarshall Tedder was korter in zijn commentaar: het Britse leger in 1941 en 1942 leed volgens hem aan een 'excess of bravery and a shortage of brains'. 

 

Kortom, er valt niet veel te leren van de Britten en Amerikanen anders dan dat je het niet op hun manier moet aanpakken, een historisch overwicht aan materiaal maakte dat zijn de oorlog konden winnen.

 

'Auftragstaktik en het Pruisische/Duitse leger 1850 - 1945' verschijnt binnenkort in een Engelse versie bij Pen & Sword en een Franse versie bij Editions Heimdal.

 

 

Overhandiging van het eerste exemplaar van 'Auftragstaktik' aan Generaal Majoor Geerts, gouverneur van de Koninklijke Militaire Academy (midden). Rechts co-auteur Majoor Ruud Veen.