GUDERIAN

 

De Duitse generaal Guderian kan gezien worden als een van de grondleggers van het Duitse pantserwapen. Dat ook hij altijd in de voorste linie aanwezig was, blijkt uit deze bewerking van het dagboek van de 17. Panzer Division. Het hele scala van aanwezigheid in de voorste linie, voorbeeldgedrag, het terrein zelf verkennen et cetera, zo belangrijk voor leiders, komt hier naar voren.

 

Een dag uit het leven aan het Oostfront van …

Heinz Guderian. Op 24 juni 1941 verliet Heinz Guderian om 8.25 zijn hoofdkwartier en ging op weg naar Slonim, waar de 17. Panzer Division was gearriveerd. Tussen Rozama en Slonim werd zijn stafeenheid beschoten door Sovjetinfanterie. Een batterij van de 17. Panzer Division en de begeleidende motorrijders vuurden terug, samen met Guderian die de vijandelijke eenheden beschoot met het machinegeweer op zijn halfrupsvoertuig. Het lukte na enige tijd om de vijandelijke eenheden te verjagen en Guderian kon zich om 11.30 uur melden bij het hoofdkwartier van de 17. Panzer Division in Slonim.

 

Tijdens de bespreking met generaal von Arnim, de commandant van de divisie, hoorde Guderian plotseling geweer- en machinegeweervuur. Een brandende vrachtwagen blokkeerde het zicht, zodat onduidelijk was wat er zich precies afspeelde totdat plotseling uit de rook twee Sovjettanks opdoken. Ze probeerden door te breken naar het dorp, hevig vurend en achtervolgd door Duitse PzKPfw IV-tanks. Toen de tanks de officieren zagen begonnen ze meteen van zeer nabij te schieten. Iedereen dook op de grond, een officier die te laat reageerde werd gewond afgevoerd. De tanks wisten door te breken om uiteindelijk pas in het centrum van de stad te worden uitgeschakeld.

 

Na dit intermezzo bezocht Guderian vervolgens het front bij Slonim en reed met een tank door niemandsland om de 18. Panzer Division te bezoeken. Om 15.30 uur was Guderian weer terug in Slonim nadat hij de 18 Panzer Division en de daaraan verbonden infanteriedivisie de nodige opdrachten had gegeven. Vervolgens ging de reis terug naar het hoofdkwartier, maar niet zonder de nodige problemen: bij de stadsgrens van Slonim stuitte Guderian op Sovjetinfanterie die net uit vrachtwagens aan het klimmen was. Hij gaf zijn chauffeur opdracht om op volle snelheid door de Sovjettroepen heen te rijden. Ze waren zo verrast dat ze geen tijd hadden om hun wapens te pakken. Wel werd hij herkend en zijn dood werd een paar dagen later in de Sovjetpers vermeld. Na deze roerige dag was Guderian om 20.15 weer terug op zijn hoofdkwartier om de gevechtssituatie te evalueren en plannen voor de komende dag te maken.